Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Dec, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Refresh Rate Galaxy Note 20 Ultra boleh turun sehingga 10Hz dan ini rasionalnya

Sebelum anda mula “bash” siri Galaxy Note 20 Ultra sebab harga mahal dan tak bawakan perubahan ketara pada bahagian hardware, ada satu naik taraf yang tak dapat anda lihat dengan mata kasar. Perubahan yang dimaksudkan adalah pada bahagian paparan Galaxy Note 20 Ultra.

Walaupun dia ada refresh rate 120Hz sama macam Galaxy S20 Ultra, ia ada satu teknologi baru yang dipanggil Variable Refresh Rate (VRR). Teknologi itu membolehkan telefon ini menetapkan kadar segar semula paparan mengikut kesesuaian aktiviti yang sedang dijalankan.

Memang telefon lain ada fungsi tersebut, tapi ia dihadkan oleh paparannya. Panel Dynamic AMOLED 2X phablet ini mampu turun sehingga 10Hz ataupun 800% kali ganda lebih rendah. Kenapa nak turun sedangkan orang lain dah pergi ke 144Hz?

Menurut Samsung, ia nyata menjimatkan tenaga. Kalau di telefon lain, apabila melihat imej statik, refresh rate paparan kekal pada 60Hz atau pun 120Hz. Tapi dengan 10Hz, ia Cuma guna 60% tenaga berbanding yang lain, lantas diterjemah kepada penggunaan tenaga yang lebih cekap.

Secara keseluruhannya, panel paparan Galaxy Note 20 Ultra ada empat tetapan semuanya. Ia boleh berada di paras 120Hz, 60Hz, 30Hz, dan 10Hz, mengikut gaya penggunaan anda.

Sumber

BACA  Black Shark 3S dengan skrin lebih laju akan dijual di Malaysia