Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Dec, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Casing telefon ini boleh merangkak cari pengecas

Teknologi memang memudahkan. Dulu, kita mengecas telefon dengan mencucuk kabel pengecas di lubang khas. Sekarang, kita ada pengecas tanpa wayar, kita Cuma perlu letakkan saja atas permukaan khas. Esok, telefon itu akan merangkak sendiri cari pengecas.

View post on imgur.com

Itulah produk yang sedang dibangunkan sekumpulan pengelidik dari Korea Selatan. Ia adalah casing telefon yang bergerak menggunakan gegaran dalam badannya untuk membawa telefon ke pad pengecas.

Dalam badan CaseCrawler, terdapat 8 kaki yang digerakkan moto, Apabila digerakkan mengikut halaju tertentu, casing ini akan menjana pergerakkan dan arah pergerakan dikawal mengikut kepantasan kaki bergerak di setiap sisinya.

Mengikut pembangunnya, CaseCrawler boleh membawa beban 13 kali ganda lebih berat daripada badannya. Dalam demonstrasi tersebut, CaseCrawler miliki berat berjumlah 22.7 dan mamp menarik beban 190g masuk ke platform pengecasan.

Daripada prototaip yang ditunjukkan, casing tersebut agak besar untuk memuatkan semua mekanisme yang diperlukan. Dalam badan casing tersebut ada bateri tapi pembangunnya tidak pula mengatakan berapa lamakah waktu operasi casing itu.

Sumber

BACA  Telefon HarmonyOS akan temui pengguna seawal 2021