Telco jingga ini akan tawarkan percubaan 5G untuk pelanggannya bermula minggu depan

Satu demi satu sesi ujian 5G diumumkan tapi semuanya bukanlah ditujukan kepada pelanggan. Garis masa pelancaran 5G di Malaysia masih kabur disebabkan kerajaan Malaysia masih belum memperuntukkan frekuensi 5G akan dipancarkan kepada pihak-pihak penyedia perkhidmatan.

Tapi ia tidak menghalang U Mobile daripada lakukan percubaan 5G dalam kalangan pelanggannya. Pihak telco jingga itu telah mula menghantar jemputan kepada pihak-pihak tertentu untuk menghadiri acara tersebut.

Mereka mendakwa ini adalah percubaan 5G pertama untuk pelanggan telco untuk mereka rasai manfaat teknologi telekomuni baru itu.

Frekuensi yang digunakan U Mobile mungkin adalah daripada peruntukan sementara di bawah Projek Demonstrasi 5G yang digerakkan kerajaan untuk mengenalpasti potensinya dalam lapangan kesihatan, pelancongan, dan ketersambungan pengguna.

Maka, anda tak boleh jangkakan liputan yang meluas 5G U Mobile ini. Kalau ada pun mungkin ia akan dimulakan di ibu pejabat mereka yang terletak di Berjaya Times Square.

Di pihak lain, Celcom kini ada kluster 5G yang dibangunkan sekitar Petaling Jaya, berhampiran ibu pejabat mereka. Kedua-dua Celcom dan Maxis sedang berusaha mengkomersialkan 5G kepada anda seawall tahun 2021.

Sumber