Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Dec, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Kenapa YB lebih gemar lakukan buli siber berbanding selesaikan isu sebenar?

Nampaknya isu Veveonah yang asalnya dah bertukar jadi bara, kembali berapi terima kasih kepada Ahli Parlimen Kudat, Abdul Rahim Bakri. Daripada menumpukan kepada isu cakupan Internet, dia lebih gemar menyerang Veveonah seperti Timbalan Menteri Komunikasi.

Seperti yang kami laporkan tempoh hari, Datuk Zahidi Zainul Abidin menuduh Veveonah cuba mencari populariti, apabila memuat naik video yang memaparkan kesukarannya menjawab peperiksanaan dalam talian, akibat kelemahan liputan Internet.

Beliau kemudiannya meminta maaf kerana maklumat itu didapati tidak tepat dan mula menuding jari kepada Abdul Rahim Bakri.

Abdul Rahim Bakri pula menegaskan yang maklumat itu benar, melalui satu ulasan panjang lebar yang ditutuskan dalam Facebook tapi telah dipadamkan. Antara yang dikongsikan:

  • Vevonah tidak tinggal di Kampung Sepatalang
  • Ayah Veveonah tinggal di pekan pitas dan bekerja di Koperasi Pembangunan Desa (KPD)
  • Dia hubungi dekan fakulti dan pensyarah UMS untuk selidik betulkah ada peperiksaan dalam talian, tapi tidak menamakan individu tersebut
  • Dia persoalkan kenapa Veveonah tidak ke pekan Pitas ataupun tempat awam yang ada Internet tanpa mempertimbang keadaan PKP yang sedang berlaku ketika itu
  • Menuding jari kepada British kerana tinggalkan Sabah dalam keadaan tidak sempurna

Ada beberapa Ahli Parlimen menzahirkan rasa kecewa dengan tindakan “kebudak-budakan” YB tersebut.

BACA  Video parodi Maxis beri petunjuk kedatangan iPhone 12