TM benarkan pelanggan Unifi 500Mbps turun taraf pelan tanpa penalti

Ini adalah rentetan daripada isu kelajuan muat naik pelan 500Mbps yang diturunkan daripada 200Mbps kepada 100Mbps. TM, menerusi kenyataan media terbaru mereka, menggariskan satu lagi penyelesaian terhadap pengguna yang rasa mereka tertipu.

Pelanggan yang tiba ke pelan Unifi 500Mbps melalui proses naik taraf, mereka dibenarkan untuk undur ke pelan asal mereka tanpa sebarang penalti. Perkara ini menyelesaiakan masalah pelanggan sedia ada yang tidak terlibat dengan program “Try Me”, program yang bolehkan kontrak ditamatkan tanpa penalti yang hanya diberikan kepada pendaftaran baru.

Setakat ini, TM berkeras yang kelajuan muat naik pelan 500Mbps mereka adalah 100Mbps walaupun diseluruh medium tempat mereka iklankan pelan itu, maklumat yang terpapar memeng 200Mbps sebelum ia diubah pada 2 September 2020, seminggu selepas pelan itu dilancarkan.

Untuk anda yang ingin berundur diri daripada pelan 500Mbps, anda perlu berikan notis 30 hari kepada TM. Kemudian tunggu arahan selanjutnya daripada TM untuk kaedah pemulangan perkakasan dan sebagainya.