Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Mac, 2021

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Google terbitkan Android 11 untuk Android TV, ini perubahan yang boleh anda temui

Mi Box yang sedang saya gunakan sekarang masih menjalankan Android TV versi 8 dan saya tiada isu tentangnya. Tapi di kem Android, mereka sudahpun umumkan Android TV versi 11 dan sedang edarkannya pada kit pembangun diseluruh dunia.

Apa yang baru?

  • Prestasi dipertingkat melalui pengurusan memori yang ditambah baik serta ciri kerahsiaan lebih bagus seperti ciri kebenaran sekali guna.
  • Mode Auto Low Latency akan menghentikan segala pasca pemerosesan grafik bagi meminimumkan sela masa imej yang dipapar. Benda ini sangat berguna semasa bersidang video kerana kualiti imej tidak terlalu penting berbanding sela masa.
  • Sokongan gamepad pihak ketiga seperti Nintendo Switch Pro Controller dan Steam Controller melalui sambungan USB ataupun Bluetooth.
  • Kawalan lebih banyak boleh dilakukan keatas TV melalui ciri HAL dalam HDMI CEC. Anda boleh guna alat kawalan TV untuk kawal Android Box.
  • Untuk pembangun, fungsi Instant APP diperkenal supaya pengguna boleh mencuba perisian tanpa memasangnya terlebih dahulu.
  • Google turut perkenalkan Android TV Emulator untuk pembangunan melakukan pandu uji APP sebelum diterbitkan.

Di Malaysia, ada macam-macam Android Box dijual. Tapi yang menerima sokongan rasmi Google tak banyak. Misalnya, anda oleh dapatkan Mi Box S yang berharga RM235 ataupun Mi TV Stick pada harga sekitar RM150. Manfaat jika anda gunakan Android TV rasmi ialah anda boleh tonton Netflix pada resolusi maksimum selain naik taraf perisian terus daripada Google.

Sumber

BACA  Menteri sasar 80% penduduk Malaysia daftar vaksin, sehingga kini hanya 6.1% yang mendaftar