Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Dec, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Tragedi oktober: DBKL kerah warga kota pasang e-Wallet baru untuk bayar parking

Ini adalah pengumuman kepada warga Kuala Lumpur. Bermula 1 Oktober 2020, semua mesin tempat letak parking diseluruh ibu kota akan ditamatkan pengoperasiannya. Hal ini kerana kontrak pengendalian mesin itu telah tamat pada 30 September 2020.

Yang peliknya, kenyataan media dikeluarkan pada 30 Oktober 2020, sehari sebelum mesin itu dinyahaktifkan. Bukankah sepatutnya warga kota diberikan notis lebih awal untuk bersiap sedia?

Lebih parah, semua kemudahan pembayaran parking menggunakan e-Wallet sedia ada seperti Boost, JomParking, dan Touch ‘n Go e-Wallet nampaknya telah dihentikan. Sebaliknya ia diganti dengan tiga e-Wallet iaitu:

  • Ez Smart Park
  • FlexiParking
  • Wilayah Parking
  • Mcash

Yang memeningkan kepala, sudah tentu pas bulanan dan harian tidak boleh dibeli disebabkan pertukaran ini. DBKL maklumkan yang ia akan dijual semula selepas naik taraf selesai sepenuhnya.

Apa kata netizen?

Rata-rata “mengamuk” dengan perubahan yang sangat mendadak. Tidaklah menghairankan sebab notis dikeluarkan sehari sebelum penguatkuasaan.

Ada juga yang mengutarakan kebimbangan kepada golongan yang tiada telefon pintar dan tidak kurang juga yang mengeluh sebab perlu pasang pelbagai e-Wallet dalam telefon pintar.

BACA  Laptop Huawei Matebook 14 berkuasa AMD Ryzen 4000 akan datang ke Malaysia