Facebook takut dengan pengguna iOS 14, ini sebabnya

Kemas kini iOS 14 yang telah mula diedarkan Apple dalam bulan September lalu kepada peranti-peranti mereka telah timbulkan kontroversi dalam kalangan pengiklan digital. Apple dalam kemas kini tersebut telah mengumumkan App Tracking Transparency (ATT) bagi mempertingkat tahap kerahsiaan pengguna produk mereka terhadap sistem penjejak pihak pengiklan.

Ia menimbulkan kegusaran pihak seperti Facebook yang sebahagian besar saluran pendapatan mereka adalah daripada iklan jenis targeted. Pihak mereka telah melihat penurunan 50% pada perolehan pengiklanan apabila iklan tak lagi dibenar untuk disasarkan pada pengguna tertentu akibat ketakupayaan pihaknya memungut data pengguna.

Walau bagaimanapun, ATT yang sepatutnya dikuatkuasakan dalam tahun 2020 telah ditangguhkan kepada tahun 2021.

Alasannya pihak Apple adalah bagi memberi pembangun aplikasi melakukan perubahan yang sepatutnya ke atas produk masing-masing dalam mematuhi peraturan yang telah digariskan dalam ATT.

Menurut Apple lagi, pengiklanan tak bersasar adalah satu perkara biasa sehinggalah wujudnya Internet dan ia tak sepatutnya menjadi isu. Apple turut menekankan yang mereka tidak akan membasmi iklan sebaliknya memberi kuasa kepada pengguna mereka untuk membuat keputusan sama ada ingin melihat iklan yang disuaikan dengan mereka ataupun tidak.

Tidaklah diketahui bagaimanakah perkara ini akan memberi kesan kepada pengguna iOS kelak, tapi apabila dikuatkuasakan dalam tahun 2021 nanti, pembangun perlu meminta kebenaran kepada pengguna iOS sebelum mula mengumpulkan data untuk tujuan pengiklanan.

Tambahan pula, semua APP yang ada dalam iOS dikehendaki memberitahu secara jelas dan nyata, data apa yang mungkin dihimpun APP mereka seperti amabr di bawah.

[Sumber: 9to5Mac, 2, 3]