Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Dec, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

MySejahtera hanya kesan 4% individu positif Covid-19

Mungkin ada dalam kalangan masyarakat yang sudah memuat turun aplikasi MySejahtera tetapi tidak tahu bahawa aplikasi ini mempunyai 8 modul pilihan tindakan yang boleh digunakan sebagai langkah mengawal penularan Covid-19. Antara pilihan yang boleh gunakan ialah:

  1. Mengemaskini status risiko Covid-19 – Anda akan di berikan beberapa soalan untuk memastikan tahap risiko Covid-19 yang anda ada.
  2. Pengesan Hotspot – Ciri ini akan menunjukkan kawasan hotspot di sekitar 1km radius dari kawasan carian. Kes yang diberikan adalah bedasarkan kes 14 hari terakhir.
  3. MyTrace – Ia merupakan applikasi yang akan melengkapkan MySejahtera. Aplikasi ini akan membolehkan kerajaan menjalankan pengesanan kontak kepada individu yang disahkan positif Covid-19.
  4. Tambah tanggungan – Ciri ini adalah unutuk menambah nama ahli keluarga yang tidak mempunyai telefon ketika ingin masuk kedalam premis berdaftar.
  5. Lokasi fasiliti saringan
  6. Perkhidmatan kesihatan digital
  7. Maklumat Tambahan
  8. Peraturan tetap operasi (SOP)

Menteri Kesihatan, Dr Adham Baba dalam satu jawapan bertulis Parlimen pada 12 November membalas soalan ahli parlimen Bangi Ong Kian Ming. Dalam kenyataannya, daripada jumlah keseluruhan kes, setakat ini kira-kira 4 peratus daripada jumlah itu dikesan melalui penilaian diri pada aplikasi MySejahtera. Walau bagaimanapun, ada kes tambahan yang dikesan secara tidak langsung melalui aplikasi itu.

Menurutnya lagi, pihak perubatan masih bergantung mengesan pesakit melalui cara manual. Masyarakat hanya diminta mengisi maklumat harian keadaan kesihatan di MySejahtera jika mereka disenarai sebagai pesakit yang disiasat. Individu ini kebiasaannya mempunyai hubungan rapat dengan kes positif.

Datuk Seri Dr Adham Baba, Menteri Kesihatan. Sumber: Mstar

Menurutnya lagi modul pengesan hotspot dalam MySejahtera pula merupakan satu fungsi yang menunjukkan lokasi punca dan potensi kebolehjangkitan kes COVID-19. Fungsi ini adalah “on demand” yang memerlukan pengguna untuk menyemak status dari masa ke semasa. Modul ini memberi panduan kepada pengguna untuk mengetahui status sesuatu lokasi yang dicari.

Walapun begitu, penggunaan aplikasi MySejahtera dilihat berkesan dalam proses menjejaki pesakit dan kontak rapat Covid-19. Hal ini menunjukkan bahawa aplikasi ini diperlukan bagi mengawal penularan wabak Covid-19.

BACA  MySejahtera "jarah data" peribadi anda? Ini apa yang boleh anda lakukan

[Sumber: Sinar, CodeBlue, YouTube, msn]