Maxis cabar tuntutan cukai LHDN berjumlah RM140 juta

Pada 17 November 2020, Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) telah mengemukakan cukai tambahan berjumlah RM140 juta kepada Maxis Broadband Sdn Bhd, untuk tambahan dari cukai pada tahun 2016 dan 2017. Ia dikenakan selepas LHDN menolak pemotongan perbelanjaan faedah yang dikenakan pada tahun tersebut.

Maxis Broadband merupakan salah satu subsidiari kepada Maxis, menyediakan perkhidmatan jalur lebar dan telefon pintar. Maxis dalam kenyataan media mengenai perkara tersebut menyatakan, mereka akan mencabar tuntutan tambahan ini.

“Berdasarkan nasihat guaman yang diterima, MBSB akan melaksanakan proses undang-undang untuk mencabar asas dan keabsahan tuntutan penilaian tambahan yang dikemukakan oleh Ketua Pengarah LHDN serta penalti yang dikenakan. Tiada apa-apa impak kewangan kepada Kumpulan Maxis disebabkan hasil proses undang-undang tersebut,” dalam satu makluman kepada Bursa Malaysia.

Bulan lepas, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) telah mengenakan dua kompaun berjumlah RM100,000 kepada Maxis, atas kesalahan gagal melaksanakan pengesahan identiti untuk pendaftaran kad SIM prabayar baharu pada tahun 2019.

[Sumber: Utusan, FMT, Bursa Malaysia]