Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Mac, 2021

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Kilang Sony di Pulau Pinang bakal tutup tahun hadapan, 3,400 pekerja terjejas

Salah satu perkara yang boleh Malaysia banggakan ialah banyak produk audio Sony, dihasilkan di Malaysia. Ia dipasang di salah satu kilang Sony yang terletak di Seberang Prai, Pulau Pinang. Tetapi kilang ini dilaporkan akan ditutup pada September tahun hadapan.

Perkara ini dimaklumkan oleh Exco Pulau Pinang, Halim Hussain di mana beliau menyatakan, penutupan kilang ini akan menyebabkan hampir 3,400 pekerja akan terkesan. Dari jumlah ini, seramai 1,800 pekerja ialah penduduk tempatan manakala 1,600 terdiri daripada warga asing. Sebilangan pekerja akan dipindahkan ke kilang Sony di Bangi, Selangor.

Sony masih belum mengeluarkan kenyataan tentang penutupan ini, tetapi Halim memaklumkan, kilang itu akan ditutup secara berperingkat dan menghentikan operasi sepenuhnya pada September. Beliau percaya penutupan itu adalah proses sementara yang diperlukan dan ia adalah sebahagian daripada rancangan Sony untuk menyusun semula operasinya secara global, memandangkan persaingan sengit dalam industri pembuatan multinasional.

Kilang Sony di Pulau Pinang bukan sahaja menjadi pusat penghasilan, malah berfungsi sebagai pusat kajian dan penyelidikan (R&D). Antara model yang dihasilkan dari kilang ini adalah fon kepala WH-100XM3, fon telinga WF-100XM3, serta model terbaru WH-100XM4.

[Sumber: FMT]

BACA  Tonton pelancaran Oppo Reno 5 5G dan berpeluang menang telefon pintar