Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Mac, 2021

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

UiTM kendali dua stesen solar di Malaysia, Universiti pertama mempunyai sistem tenaga hijau

Universiti Teknologi MARA (UiTM) kini memiliki dan mengendalikan dua stesen janakuasa solar berskala besar (LSSPV). Pada April 2019 yang lalu, UiTM sudah memulakan operasi LSSPV pertamanya yang terletak di Gambang, Pahang. Kini, mereka mula mengoperasikan stesen yang terbaharu di Pasir Gudang, Johor.

Stesen LSSPV pertama UiTM mampu menjana 61MWp tenaga solar. LSSPV kedua pula berupaya menjana 31MWp.

Secara total, sistem solar milik UiTM ini berupaya menjana tenaga hijau dengan kapasiti 75MWac (Megawatt arus ulang alik) atau 92.58 MWp (megawatt puncak) selepas stesen LSSPV kedua itu beroperasi secara komersial.

Objektif LSSPV kedua

Menurut Naib Canselor UiTM, Profesor Emeritus Datuk Ir. Dr Mohd Azraai Kassim, keputusan untuk memiliki beberapa stesen LSSPV merupakan antara usaha universiti untuk mencapai tahap neutral karbon.

Ianya juga merupakan salah satu inisiatif UiTM untuk menjana pendapatan yang mampan. Selain itu, stesen solar kedua ini juga diperlukan untuk mengurangkan jejak karbon atau pelepasan karbon dioksida yang boleh membawa kepada pemanasan global dan mengganggu ekosistem bumi.

Profesor Emeritus Datuk Ir. Dr Mohd Azraai Kassim

Untuk menampung keperluan elektrik tahunan universiti, UiTM dijangka akan menjana tenaga solar yang bersih dan mencukupi untuk kegunaan mereka sendiri. Kini, Univeriti awam ini berada pada kedudukan yang sama seperti sesetengah Universiti terkemuka dunia. Ia secara tidak langsung menjadikan UiTM institusi pertama di Malaysia yang mempunyai sistem tersebut.

Tenaga solar bukan sahaja bermanfaat sebagai tenaga yang boleh diganti semula, ia juga akan menjadikan persekitaran hijau dan lebih bersih dek kerana pengurangan pelepasan karbon dioksida.BACA  KWSP i-Sinar: Ini cara untuk semak keputusan permohonan kategori 1