Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Mac, 2021

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Kedai makan dibenarkan beroperasi sehingga 10 malam, hanya bawa pulang

Di dalam pengumuman lanjutan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sehingga 4 Februari petang tadi, Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri turut mengumumkan lanjutan operasi untuk kedai makan. Bermula 22 Januari 2021, semua kedai makan dibenarkan beroperasi sehingga pukul 10 malam.

Sebelum ini, kedai makan hanya dibenarkan beroperasi sehingga pukul 8 malam sahaja. Di samping itu, tidak dibenarkan makan di dalam kedai, hanya bawa pulang sahaja dibolehkan sepanjang PKP berkuatkuasa.

Bagaimanapun, orang ramai meminta kerajaan untuk melanjutkan operasi kedai makan selepas pukul 8 malam, kerana ramai yang bekerja tidak mempunyai masa yang cukup untuk makan malam. Banyak pekerja mula mencari makan malam selepas maghrib, disebabkan baru pulang ke rumah.

Bagaimanapun, SOP masih perlu dipatuhi. Pengunjung perlu mengukur suhu sebelum masuk ke kedai dan mendaftar menggunakan aplikasi MySejahtera, atau menulis maklumat di buku kedatangan. Pakai penutup muka sepanjang masa dan selalu mencuci tangan.

[Sumber: MKN]

BACA  Berita Dr Noor Hisham letak jawatan Ketua Pengarah Kesihatan adalah palsu