Mi TV Q1 75-inci, TV Android Xiaomi dengan teknologi canggih QLED 4K UHD 120Hz

Di pentas pelancaran yang sama dengan Mi 11, Xiaomi turut melancarkan satu lagi produk iaitu Mi TV Q1. Ia adalah TV yang dilengkapi sistem operasi Android TV dengan saiz skrin yang sangat besar, berukuran 75-inci.

Kualiti paparan terbaik boleh dijangka di Mi TV Q1. Antara teknologi yang dipasang padanya ialah skrin QLED dengan teknologi dot kuantum, serta resolusi ultra tinggi 4K UHD. Ia juga memiliki tahap kecerahan tinggi dengan nisbah 10,000:1 serta menyokong Dolby Vision dan HDR10+, memberikan dinamik warna yang meluas.

Selain itu, Mi TV Q1 memiliki kadar penyegaran setinggi 120Hz, sesuai digunakan bersama konsol permainan terbaru seperti Sony PlayStation 5, untuk bermain game dengan lebih lancar dan lembut di pandangan. Pengalaman menarik ini ditambah lagi dengan sistem audio 30W berkualiti tinggi, menggunakan dua tweeter dan empat woofer, dengan sokongan bunyi Dolby Audio dan DTS-HD.

Dengan Android TV, pengguna boleh menikmati pelbagai kandungan dari drama bersiri, filem, dokumentari sehinggalah konsert dalam talian menerusi lebih 5,000 aplikasi yang boleh dimuat turun di Google Playstore. Antara aplikasi popular yang dipasang siap padanya ialah Netflix, YouTube dan Amazon Prime Video.

Selain itu, Mi TV Q1 turut datang bersama pembantu maya Google Assistant. Pengguna boleh mengawal pelbagai peranti pintar dari alat kawalan jauh menggunakan suara, dengan bercakap “OK, Google” untuk memulakan arahan. Amazon Alexa turut disokong di TV ini.

Pengguna juga boleh berkongsi pelbagai kandungan dari telefon pintar terus ke Mi TV Q1 menerusi Chromecast yang terbina di dalamnya.

Untuk sambungan, pelbagai port berwayar dan wayarles boleh digunakan seperti Bluetooth 5.0 dan WiFi 2.4GHz/5GHz, serta HDMI, USB, LAN, 3.5mm, optikal dan antena digital DVB-T2.

Xiaomi akan mula menjual Mi TV Q1 di Eropah bermula bulan Mac 2021. Harga jualannya telah ditetapkan pada EUR 1,299 (~RM6,369) sahaja. Tetapi untuk masa dan unit terhad, Xiaomi menawarkannya pada harga EUR 999 (~RM4,898) sahaja.

Buat masa ini, tidak dimaklumkan sama ada Mi TV Q1 akan dijual di Malaysia. Harganya memang sangat murah untuk TV 75-inci, adakah anda beminat untuk membelinya jika ada nanti? Untuk maklumat lanjut, boleh rujuk laman produk Mi TV Q1.

[Sumber: Xiaomi]