Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 14 Apr, 2021

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Google uji mod gelap di komputer, ciri ini boleh jimatkan hayat bateri

Tahukah anda, penggunaan mod gelap pada peranti dapat mengurangkan ketegangan mata ketika waktu malam dan juga boleh menjimatkan hayat bateri? Bagi individu yang sering berurusan melalui enjin Google menggunakan komputer, mungkin ini satu berita baik buat anda.

Google kini sedang menguji mod gelap (dark mode) untuk carian menggunakan komputer. Menurut TheVerge, gambar di bawah inilah yang akan kelihatan apabila mod gelap diaktifkan pada enjin Google.

Sesuai dengan susana malam atau malap, seluruh skrin akan berlatar belakangkan warna hitam dan huruf pula bewarna biru dan putih.

Namun begitu, tidak pasti kepada siapa ciri itu diberikan buat masa sekarang. Tetapi di Twitter, dapat dilihat ada individu yang boleh mengakses mod gelap ini.

Selain itu, belum diketahui juga sama ada mod gelap untuk carian di komputer ini akan dilancarkan secara luas atau tidak. Hal ini kerana belum ada maklumat spesifik yang dikongsikan buat masa ini.

Mod gelap pada telefon pintar

Jika ciri mod gelap carian Google di komputer itu belum tersedia untuk anda, anda boleh menggunakan ciri tersebut pada telefon pintar. Ikuti cara di bawah untuk mengaktifkannya:

  1. Bukak aplikasi Google Chrome pada telefon pintar anda dan tekan 3 titik di bahagian atas kanan
  2. Pilih tetapan
  3. Pilih tema (theme)
  1. Tukarkan kepada mod gelap dengan tekan dark
  2. Seterusnya, carian Google anda sudah bertukar menjadi mod gelap

[Sumber: TheVerge]