Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Mac, 2021

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Chanel sedia aplikasi Lipscanner, ia akan cadangkan warna lipstick yang sesuai dengan individu

Apabila membeli alat solek secara dalam talian, menjadi satu masalah apabila individu tidak boleh mencubanya untuk melihat keserasian dengan warna kulit. Lebih-lebih lagi peralatan kosmetik seperti foundation muka dan juga gincu bibir (lipstick).

Oleh itu, Chanel menyediakan aplikasi Lipscanner untuk pengguna iOS bagi memudahkan individu mencuba lipstick yang dimahukan dengan menggunakan teknologi AI.

Hanya menggunakan kamera telefon, aplikasi baru ini boleh mengenal pasti rona warna bibir anda dan ia akan mencadangkan lebih dari 400 produk lipstick Chanel dari warna yang berbeza. Apabila pengguna sudah temui warna yang dimahukan, pembelian boleh dilakukan terus melalui aplikasi itu.

Menurut Chanel, untuk melakukan pengecaman warna dan mencadangkan warna yang sesuai dengan individu, mereka menggunakan algoritma. Perkara ini juga dikatakan sebagai kecantikan pintar pertama seumpanya di dunia.

Walaupun begitu, apabila saya cuba untuk memuat turun Lipscanner melalui iPhone, aplikasi itu tidak ditemui. Namun, apabila saya jejak aplikasi itu melalui komputer, ia boleh ditemui. Jadi berkemungkinan ia hanya dilancarkan di Negara barat sahaja atau ia bakal menemui pengguna di Malaysia kelak mengikut fasa.

Cuba lipstick melalui laman rasmi

Sebagai langkah lain, anda boleh terus ke laman sesawang rasmi Chanel untuk mencuba lipstick di situ melalui kamera peranti. Namun bezanya, ia tidak akan mencadangkan warna yang sesuai untuk anda.

Anda hanya perlu pilih lipstick yang anda ingin cuba, tekan try on dan anda boleh mencubanya melalui kamera telefon anda

Seterusnya, jika anda berminat dengan lipstick yang anda cuba itu, anda boleh tekan find a boutique untuk membelinya di kedai Chanel yang sah berdekatan anda.

[Sumber: Engadget]

BACA  Sekurang-kurangnya 3 daripada 10 tablet yang diedarkan tahun 2020 adalah iPad