Lapor kes curi kabel, TM beri insentif RM1,000 kepada orang awam yang perihatin

Pada tahun 2020, sebanyak 2,300 kes kecurian kabel tembaga Telekom Malaysia Berhad (TM) dilaporkan diseluruh negara, dengan 14 kes berjaya diselesaikan. Selangor mencatatkan kes tertinggi iaitu sebanyak 694 kes, diikuti Johor sebanyak 658 kes, seterusnya Perak berjumlah 222 kes dan Kedah serta Perlis dengan 197 kes.

Punca berlakunya kes ini adalah akibat daripada permintaan, penawaran dan harga logam yang tinggi sekaligus menarik minat penjenayah melakukan kesalahan tersebut.

Bantuan orang ramai diperlukan untuk kurangkan kes

Oleh itu, sebagai langkah untuk membanteras kegiatan mencuri kabel tembaga milik syarikat telekomunikasi TM, syarikat itu menyeru orang ramai untuk menyalurkan sebarang maklumat berkaitan kegiatan jenayah tersebut kepada pihak berkuasa.

Akibat daripada kegiatan tidak bermoral itu, TM mengalami kerugian peralatan dan memerlukan masa untuk memulihkan semula kerosakan yang berlaku.

Ketua Pegawai Rangkaian TM, Mohamed Tajul Mohamed Sultan berkata, usaha menangani jenayah ini tidak dapat dilakukan tanpa bantuan daripada pelbagai pihak termasuklah masyarakat umum.

Mohamed Tajul Mohamed Sultan. Sumber: TM

Insentif pemberi maklumat

Dalam pada itu, TM masih menawarkan insentif bernilai RM1,000 kepada orang awam yang menyalurkan maklumat mengenai kes kecurian kabel, sehingga suspek berjaya ditangkap.

Apabila berdepan dengan kes tersebut, tindakan yang anda perlu dilakukan ialah menghubungi pusat khidmat pelanggan TM di talian 100 atau segera hubungi pihak polis di talian 999.

Sistem I-Watch

Sebagai usaha untuk membanteras aktiviti jenayah ini, TM telah menggunakan teknologi canggih dengan membuat pemasangan sistem pemantauan rangkaian dan penggera elektronik iaitu I-Watch. Sistem ini diperkenalkan pada tahun 2010. Ia diletakkan dilokasi merah, tempat yang sering berlaku kes kecurian kabel.

Sistem ini disambung terus ke pusat kawalan tempatan untuk memberi amaran segera kepada kakitangan TM yang bertanggungjawab melalui sistem pesanan ringkas (SMS). I-Watch yang bertindak sebagai penggera amaran akan aktif sebaik sahaja cubaan mencuri atau memotong kabel dikesan.

Kes ini bukan sahaja memberi impak kepada perkhidmatan telekomunikasi. Malah, masyarakat juga akan mengalami gangguan perkhidmatan komunikasi dan tidak dapat menggunakan perkhidmatan digital terbaik akibat daripada tindakan individu yang pentingkan diri sendiri.

[Sumber: Bernama]