Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Mac, 2021

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Menangkis propaganda anti-vax, ini adalah jangkaan kematian selepas vaksinasi COVID-19

Ini adalah artikel ringkas untuk membantu kita memahami bahawa akan ada beberapa kematian yang dijangkakan setelah menerima vaksin COVID-19, terutama pada orang tua. Tujuan artikel ini adalah untuk menangkis tohmahan anti-vaksin dan sebarang usaha untuk merosakkan program vaksinasi COVID-19 kebangsaan kita. Kami akan menggunakan data dari United Kingdom (UK), Amerika Syarikat (AS) dan Kesatuan Eropah (EU) untuk menjelaskan maksud kami.

AS melaporkan kadar kematian bagi orang berusia 65 tahun dan lebih tua pada tahun 2019 adalah 3,917 setiap 100,000 penduduk (1,765 setiap 100,000 untuk umur 65-74 tahun, 4,308 untuk 75-84 tahun dan 13,229 untuk 85 tahun ke atas). Perkara yang menyebabkan kerap berlaku kematian bagi mereka berusia 65 tahun dan ke atas di AS dan EU adalah penyakit jantung, strok (penyakit vaskular serebral), kanser dan penyakit pernafasan kronik; amat serupa dengan apa yang berlaku di Malaysia.

Sumber

Sekiranya kita menerjemahkan maklumat ini kepada jumlah penduduk kita (data proksi), ini bermaksud bahawa bagi setiap 100,000 rakyat Malaysia yang berumur 65 tahun atau lebih tua, hampir 4,000 orang akan mati setiap tahun (kadarnya akan lebih tinggi dengan peningkatan usia mereka). Ini bersamaan dengan 75 kematian setiap minggu bagi setiap 100,000 orang yang berumur 65 tahun ke atas. Data dari Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM) kita menunjukkan sebanyak 7.1% penduduk berumur 65 tahun ke atas, iaitu 2.34 juta orang. Ini bermakna akan ada 1,755 kematian yang dijangka setiap minggu bagi rakyat Malaysia yang berumur 65 tahun dan lebih tua, tanpa vaksinasi COVID-19. Ini adalah jangkaan kematian ‘asas’ setiap minggu.

Oleh itu, jika kita memberikan vaksinasi COVID-19 kepada 100,000 rakyat Malaysia yang berumur 65 tahun ke atas, kita boleh menjangkakan sekurang-kurangnya 75 daripadanya akan mati dalam tujuh hari ke depan akibat penyakit lain seperti serangan jantung atau strok. Ini TIDAK akan menjadi kematian kerana vaksin, tetapi jangkaan kematian akibat penyakit lain. Namun kerana vaksin COVID-19 telah diberikan, beberapa individu akan mendakwa kematian itu disebabkan oleh vaksinasi dan mendorong tohmahan anti-vaksin.

Pada tahap ini, lebih daripada 200 juta dos vaksin telah diberikan di seluruh dunia. Amerika Syarikat (Sistem Pelaporan Kejadian Vaksin CDC) dan UK (sistem laporan Kad Kuning Jabatan Kesihatan) memantau semua kejadian buruk vaksin. Setakat ini, dari 26 juta dos vaksin yang diberikan di kedua-dua negara ini, beberapa (asas) kematian telah berlaku seperti yang dijangka tetapi tinjauan terhadap laporan individu tidak menunjukkan bahawa vaksin menjadi asbab kematian tersebut. Pada masa ini satu-satunya kesan sampingan yang serius adalah reaksi alergi yang teruk (anafilaksis) yang berlaku antara 4 hingga 11 kes daripada 1,000,000 dos.

BACA  Tak puas hati dengan Darurat? Ada saluran Telegram baru untuk anda luahkannya

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) akan mengawasi semua kejadian tersebut setelah vaksin diberikan dan akan mencari bukti kaitan antara vaksin dan hasil buruknya. Kita hanya perlu khuatir jika kadar kematian meningkat jauh di atas kadar asas.

Penting bagi orang ramai untuk memahami hal ini semasa kita memulakan program vaksinasi COVID-19 kebangsaan     . Sebilangan orang yang kita sayangi mungkin mati selepas vaksinasi tetapi ini mungkin TIDAK disebabkan oleh vaksin. Sebagai orang awam, kita harus terus menuruti ilmu dan data yang wujud dan tidak menjadi mangsa desas-desus atau propaganda anti-vaksin.


Pendapat ini disumbangkan oleh  Dato ‘Dr Amar-Singh HSS (Pakar Perunding Kanan Pediatrik), Dr Alan Teh Kee Hean (Pakar Perunding Hematologi), Dr Lim Joo Kiong (Pakar Perunding Bedah), Profesor Dr Nor Azmi Kamaruddin (Konsultan Endokrinologi) dan Datin Dr Lim Swee Im (Pengamal Perubatan). Sekiranya anda mempunyai artikel atau pendapat bahawa anda ingin menyumbang untuk kebaikan semua orang, hantarkan kepada kami di sini.

[Gambar Pemuka: Bernama]