Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 14 Apr, 2021

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Rentas Negeri mungkin dibenarkan seawal 18 Mac, bergantung kepada kadar jangkitan Covid-19

Sehingga 18 Mac 2021, 11 Negeri berada dalam status Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB). Antaranya ialah Kuala Lumpur, Selangor, Johor, Kedah, Kelantan, Negeri Sembilan, Sarawak, Perak, Sabah dan Pulau Pinang. Kelonggaran merentas daerah diberikan kepada semua Negeri kecuali Negeri Sabah.

Manakala Melaka, Pahang, Terengganu, Sabah, Putrajaya, Perlis dan Labuan berada dalam status Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP).

Sempadan Negeri mungkin di buka

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba berkata, larangan merentas Negeri yang dikuatkuaskan kini mungkin ditarik semula seawal 18 Mac jika bilangan jangkitan Covid-19 Malaysia berkurang ke tahap yang dapat dikendalikan.

Pihak kementerian kesihatan akan membuat saranan itu kepada pemerintah, tetapi mereka tidak akan membuka semula sempadan negeri secara serentak seperti tahun lalu untuk mencegah lonjakan dalam kes jangkitan Covid-19.

Dr Adham berkata, sekatan perjalanan domestik bukan sahaja dilakukan di Malaysia tetapi di negara-negara lain juga, seperti Australia, China, Korea Selatan, dan Singapura.

Persoalannya, adakah sempadan Negeri akan di buka meskipun angka kes Covid-19 harian melebihi satu ribu? Pada 4 Mac 2021 sahaja, kes baru Covid-19 di Malaysia adalah berjumlah 2,063 menyaksikan peningkatan berbanding hari sebelunya yang berjumlah 1,745.

[Sumber: MalayMail]