3 telco utama negara akan saling kongsi infrastruktur fiber untuk tambah baik perkhidmatan

Celcom, Digi, dan Maxis telah menandatangani satu perjanjian. Dalam perjanjian tersebut, ketiga-tiga pihak bersetuju untuk membangun dan berkongsi infrastruktur fiber terutamanya pada bahagian tunjang jaringan komunikasi.

Ia membolehkan ketiga-tiga entiti ini memperluas cakupan perkhidmatan dengan pantas dan cekap tanpa perlu risau tentang servis bertindih. Objektif utama inisiatif ini adalah untuk memperluas cakupan 4G secepat mungkin serta menyediakan tapak untuk rangkaian 5G masa depan.

Melalui kerjasama itu, 3 telco ini akan menyumbang kepakaran dalam mereka, membangun, dan menyelenggara infrastruktur fiber optik di seluruh negara.

Antara perincian yang dikongsikan adalah untuk menggunakan penyelesaian fiber optik untuk membantu sistem pemancar servis telco sedia ada untuk pengoperasian yang lebih optimum. Penggunaan fiber optik akan membolehkan ketiga-tiga telco menjadi lebih bersedia untuk mendepani permintaan terhadap servis Internet yang kian meningkat masa ini, apatah lagi bila 5G diperkenalkan kelak.

Telco jenis MVNO juga turut beroleh manfaat daripada ini seperti yang sedang mereka nikmati sekarang. Perjanjian ini akan berkuatkuasa selama 20 tahun dan perincian kandungan perjanjian tersebut sedang diusahakan semua pihak yang terlibat.