Youtube akan sembunyi jumlah dislike pada video, ini sebabnya

Dekat YouTube, anda boleh ekspreskan pandangan di sesebuah video melalui dua cara. Pertama melalui komen dan kedua melalui butang like atau dislike.

Komen dan jumlah like atau dislike dapat dilihat oleh pengguna lain secara umum, walaupun mereka tidak subscribe sesebuah saluran itu.

YouTube akan sembunyikan jumlah dislike

Dalam beberapa minggu akan datang, YouTube rancang untuk menguji beberapa reka bentuk antara muka baru. Dalam salah satu rekaan itu, pengguna tidak boleh nampak jumlah dislike sebab ia akan disembunyikan.

Melalui perkongsian YouTube di Twitter, dapat dilihat butang dislike masih ada tetapi bezanya jumlah dislike tidak ditunjukkan. Untuk jumlah like pula, ia masih boleh dilihat secara umum.

Menurut YouTube, pencipta kandungan tetap dapat melihat jumlah dislike yang nyata melalui YouTube Studio.

Youtube akan melakukan ujian ini kerana ada pencipta kandungan yang mengatakan bahawa mereka di sabotaj dislike pada video. Seorang dislike, kemudian ajak kawan lain untuk dislike video yang sama. Jadi, sudah tentu angka dislike yang banyak akan menampakkan yang video itu tidak menarik.

Setakat ini ujian hanya untuk aplikasi Youtube sahaja, bukan untuk Youtube jika di buka melalui pelayar web. Tetapi ada baiknya juga kalau jumlah itu disembunyikan, mungkin tidak akan ada lagi individu yang dislike sebelum menonton video. Kalau betul video tak seronok, jadi tidak kisahlah untuk dislike.

[Sumber: Engadget]