Navigasi Google Maps akan cadangkan laluan paling jimat minyak

Sehingga kini, pilihan yang anda ada bila gunakan navigasi ber-GPS ialah sama ada laluan paling pendek (risiko melalui jalan tak elok) ataupun perjalanan paling pantas (jalan tempat anda boleh pandu lebih laju). Tapi di Google Maps, akan ada satu lagi pilihan yang boleh anda pilih iaitu laluan yang paling jimat minyak.

eco-routing-latest_aybFMhg1.gif

Itu adalah antara inisiatif kearah pengurangan kesan karbon oleh Google. Selain jarak lokasi, keadaan trafik serta kecerunan jalan juga akan diambil kira. Google Maps juga akan cadangkan anda ambil pengangkutan awam malah berjalan kali sekiranya alternatif itu tidak jauh sangat tempoh perjalanannya berbanding kaedah biasa yang anda guna.

2D1.gif

Kemudian, bila anda rancang untuk pergi kemana-ana, maklumat cuaca serta kualiti udara juga akan dipaparkan. Buat masa ini, fungsi ini hanya tersedia untuk pengguna di Australia, India, dan A.S

Sebenarnya, ada banyak lagi benda baru dalam Google Maps, tapi kebanyakkannya masih dalam fasa beta, dan hanya ada dalam pasaran A.S sana.

Misalnya, Googl bekerjasama dengan supermarket Fred Meyer untuk sediakan servis pesan dan ambil barangan dapur. Bila anda pesan barangan, pihak supermarket akan sediakan pesanan anda berdasarkan bila anda akan tiba ke lokasi. Jadi, pihak penjual boleh bekerja lebih cekap tanpa perlu sediakan pesanan lebih awal tapi tak tahu bilakah ia akan diambil.

Tacoma_white_phone.mp41.gif

Semua ini dumungkinkan apabila Google memanfaatkan teknologi kecerdasan buatan (AI) untuk lakukan pengiraan kompleks.

Sumber: Google