Vivo kuasai pasaran telefon pintar di Asia pada hujung tahun 2020

Counterpoint, firma penyelidikan yang sering membuat kajian tentang pasaran industri teknologi, telah mengeluarkan laporan mereka berkenaan pasaran telefon pintar dunia pada suku ke-4 tahun 2020. Laporan ini turut membentangkan pasaran mengikut benua.

Apple menggantikan Samsung sebagai telefon pintar paling banyak di dunia hujung tahun 2020, dengan 21% pegangan pasaran berbanding Samsung dengan 16%. Perkara ini dibantu oleh pelancaran telefon pintar iPhone 12, dilengkapi rangkaian 5G, pertama ada di telefon pintar Apple.

Walaupun begitu, Samsung masih mengekalkan kedudukannya sebagai peneraju pengeluar telefon pintar bagi seluruh tahun 2020, dengan 19% pegangan pasaran. Keseluruhan pasaran telefon pintar bagi tahun 2020 menurun 1.6% berbanding tahun sebelumnya, tetapi suku ke-4 2020 mencatat kenaikan jualan 11% berbanding suku 4 2019.

Bagi pasaran Asia, Vivo menerajui pasaran telefon pintar suku ke-4 2020 dengan 15% pegangan pasaran. Peningkatan ini disumbang oleh prestasi memberangsangkan Vivo di negara seperti Indonesia, Thailand dan Malaysia, di mana Vivo menjadi peneraju.

Di peringkat antarabangsa, Vivo berkongsi tangga ke-5 bersama Huawei (termasuk Honor) dengan 8% pegangan pasaran. Vivo berada di belakang Apple dan Samsung di tangga pertama dan kedua, serta di belakang Xiaomi dengan 11% dan Oppo dengan 9% pegangan.

[Sumber: Counterpoint]