Diskaun 70% saman, pelancaran JPJeQ & nombor plat FD, sempena ulangtahun JPJ Ke-75

Tahun ini, Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) menyambut ulangtahun ke-75. Sehubungan itu, JPJ menawarkan diskaun 70% ke atas semua saman dan kompaun selama 2 bulan. Tawaran ini terbuka dari 13 April sehingga 13 Jun 2021.

Perkara ini diumumkan oleh Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Wee Ka Siong. Beliau berkata, diskaun itu membabitkan 3.5 juta notis saman dan kompaun yang masih aktif sejak 2010 sehingga kini. Ia termasuk kes yang masih dalam tindakan senarai hitam.

Bagaimanapun, pengurangan saman berkenaan tidak termasuk kes dalam sebutan mahkamah.

“Tawaran diskaun itu diberikan bagi semua saman boleh kompaun yang masih lagi berkuat kuasa semasa tawaran kecuali kes dalam sebutan mahkamah. Ia membabitkan saman yang dikeluarkan bagi kesalahan di bawah Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Akta 333), Akta Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan (Akta 334), Akta Pengangkutan Awam Darat (Akta 715) serta Kaedah-kaedah dan Perintah-perintah di bawahnya, termasuk kes yang masih dalam tindakan senarai hitam,” tambah beliau lagi.

Pembayaran saman bersama tawaran diskaun ini boleh dilakukan di semua pejabat JPJ serta secara dalam talian melalui portal rasmi JPJ. Wee menggalakkan orang ramai untuk membuat bayaran secara dalam talian, bagi mengelakkan berlakunya kesesakan di JPJ selain ia kurang memudaratkan.

Aplikasi JPJeQ

Dalam pengumuman yang sama, JPJ turut memperkenalkan sistem menunggu giliran secara dalam talian iaitu JPJeQ, bagi mengelakkan 3C (tempat sesak, sempit dan duduk jarak dekat) di semua premis dan kaunter JPJ.

Aplikasi mudah alih ini membenarkan pelanggan membuat pilihan cawangan JPJ yang kurang sesak, serta menggunakan kod QR untuk mendapatkan nombor giliran. Ia juga mesra Orang Kelainan Upaya (OKU) serta warga emas.

Aplikasi JPJeQ boleh dimuat turun di Apple Appstore dan Google Playstore.

Nombor Pendaftaran “FD”

JPJ juga mengumumkan pelancaran siri nombor pendaftaran “FD” bagi Wilayah Persekutuan Putrajaya. Bidaan ini dibuka selama lima hari dari 12 hingga 17 April 2021, pukul 10 malam dan ia boleh dibuat melalui Sistem Bidaan Nombor Pendaftaran Kenderaan Dalam Talian (JPJeBid).

Siri FD merupakan kesinambungan dari siri “FC” yang menjadi perintis bidaan nombor pendaftaran kenderaan dalam talian iaitu JPJeBid yang kini telah dilaksanakan di seluruh negara.

[Sumber: Bernama]