Pengguna Instagram boleh cuba sorok jumlah Like

Pada tahun 2019, Instagram pernah lakukan ujian berkaitan paparan jumlah like (suka) kepada segelintir pengguna. Dalam ujian itu pengguna yang terlibat tidak boleh melihat jumlah like di gambar atau video di profil individu lain, hanya boleh lihat jumlah like di profil sendiri sahaja.

Ia dilakukan kerana Instagram mahu pengguna fokus pada foto dan video yang dikongsikan bukan kepada jumlah like yang mereka dapat.

Kini, sekali lagi Instagram menguji sejumlah kecil pengguna dengan ciri like ini.

Tetapi dalam ujian ini, pengguna boleh pilih untuk tidak melihat jumlah like pada akaun pengguna lain, matikan jumlah like pada akaun sendiri atau kekal seperti biasa. Penambahan ini juga dikatakan akan di berikan kepada pengguna Facebook, tetapi masih belum diketahui bagaimana paparannya akan kelihatan nanti.

Pada mulanya, influencer (pengaruh) di Instagram bimbang jika perkara ini boleh mempengaruhi tawaran jenama kepada mereka. Sebab jumlah penglibatan individu yang menyukai gambar atau video tidak tertera secara umum.

Walaubagaimanapun, perkara itu tidak mustahil kerana pemilik akaun Instagram tetap dapat melihat jumlah like mereka secara peribadi dan kongsikannya kepada rakan jenama.

Jika ciri ini ada nanti, anda akan pilih untuk matikan jumlah like pada akaun sendiri, tidak lihat jumlah like pada akaun pengguna lain atau kekalkan sahaja seperti biasa?

[Sumber: TheVerge]