Huawei bukan lagi pengeluar telefon pintar utama dunia

Penganalisis pasaran StrategyAnalytics telah menerbitkan satu laporan tentang pengedaran telefon pintar untuk Suku 1 2021. Dalam laporan tersebut, mereka menyaksikan peningkatan sebanyak 24% berbanding suku yang sama tahun 2020.

Sumber

Huawei sejak kesekian kalinya terkeluar daripada 5 teratas untuk masuki kategori Lain-lain manakala Apple dan Samsung kekal jadi dua pengeluar teratas. Daripada segi pertumbuhan, Xiaomi mencatatkan 80% peningkatan pengedaran suku demi suku.

StrategyAnalytics menganggarkan 275 unit telefon pintar telah diedarkan di seluruh dunia untuk tiga bulan pertama tahun 2021. Menurut penganalisis, peningkatan ini dipacu oleh produk telefon 5G yang kini ditawarkan dalam pelbagai peringkat harga, daripada murah hinggalah premium.

Samsung dilihat mencatatkan pertumbuhan yang sihat berkemungkinan besar hasil kemas kini siri A mereka yang sangat kompetitif dalam segmennya.

Apple, walaupun tak banyak melancarkan model telefon berbanding pengeluar lain tetap sukar dicabar dan memegang 17% daripada pasaran telefon pintar dunia untuk Suku 1 2021.

[Sumber: StrategyAnalytics]