Galaxy Book Odyssey: Jawapan Samsung untuk laptop gaming

Samsung telah mengadakan satu majlis pelancaran untuk mengumumkan tiga produk laptop baru mereka iaitu:

Galaxy Book Odyssey

Ini adalah laptop paling berkausa Samsung setakat ini. Ia adalah yang pertama dilengkapi Nvidia RTX 3050 Ti. Untuk sebuah laptop gaming, ia sangat ringat sebab jisimnya Cuma 1.85kg sahaja. Padanya terdapat paparan 15.6” dan bukanlah AMOLED kerana ia tidak diwar-warkan secara khusus. Tentu sekali ia adalah panel LCD biasa.

Atas papan induk Samsung Odyssey terdapat CPU Intel  Gen11 daripada varian H. Sungguhpun Samsung tidak menyatakan secara spesifik modelnya, anda boleh menekanya sebagai i7-1137H ataupun i5-11300H kerana ia dibangunkan khas untuk laptop gaming ultramudah alih.

Untuk konfigurasi RAM dan storan, ia boleh pergi sehingga RAM 32GB dan storan sehignga 1TB NVME SSD. Bateri yang terkandung padanya berjumlah 83Wh dan ia perlu dicas menggunakan pengecas 135W.

Untuk tujuan gaming, sejumlah port I/O disediakan. Anda terima 2 USB-C, 3 USB-A, 1 HDMI, jek audio 3.5, 1 slot mikro-SD dan 1 port LAN.

Harga

Tak seperti Galaxy Book Pro dan Book Pro 360, Samsung tidak mengumumkan harga untuk laptop gaming ini. Namun, menurut Samsung, laptop ini dijual pada harga bermula USD1,399 dan hanya dijual di pasaran tertentu.

Sumber: Samsung