Duo OnePlus 9 akan diumumkan untuk pasaran Malaysia pada 17 Mei

OnePlus 9, telefon yang diperkasa teknologi kamera Hasselblad akan dilancarkan di Malaysia pada 17 Mei 2021 mengikut jemputan yang sudahpun ditutuskan di saluran media sosial jenama itu.

Antara maklumat yang terkandung selain tarikh pelancaran ialah waktu pelancaran akan memgambil tempat iaitu pada jam 12 tengah hari. Mereka juga berkongsikan yang akan ada sesi pelancaran secara livestream berlaku di Facebook dan juga YouTube.

Spesifikasi OnePlus 9 Pro & OnePlus 9

Kedua-dua OnePlus 9 kali ini diperkasa SoC Snapdragon 888 tapi konfigurasi RAM dan storan masih belum jelas sama ada sehingga 12GB ataupun tidak. OnePlus 9 adalah varian yang lebih kecil dengan paparan 6.55” FHD+ manakala OnePlus 9 Pro diberikan paparan 6.7” QHD+, tapi kedua panel adalah daripada jenis AMOLED dengan refresh rate 120Hz.

Di bahagian kamera, OnePlus 9 Pro menerima konfigurasi kuadkamera belakang dengan gabungan kamera 48MP, 50MP (ultralebar), 8MP (telefoto), dan 2MP (depth). OnePlus 9 biasa pula ada trikamera belakang, sama macam OnePlus 9 Pro kecuali kamera telefoto ditiadakan. Untuk selfie, kedua-dua mereka diberikan sensor 16MP.

Menguasakan kedua-dua varian ini ialah bateri berkapasiti 4,500mAh dan ia menyokong pengecasan pantas 65W.

Buat yang tidak mampu menunggu hari pelancaran rasmi, set import OnePlus 9 sudahpun mula dijual pada harga RM2,988.