JKJAV umum tiada lagi pusingan baru tempahan AstraZeneca

Selepas menerima rungutan ramai berkenaan proses tempahan yang renyah untuk dapatkan vaksin AstraZeneca, JKJAV mengumumkan yang tiada lagi pusingan baru tempahan AstraZeneca. Sebaliknya, melihatkan kepada sambutan luar biasa terhadap vaksin itu, JKJAV memasukkan semula AstraZeneca ke dalam senarai vaksin Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan.

Pada asalnya, program oti-in AstraZeneca diwujudkan kerana terdapat kegusaran dalam kalangan penerima apabila ramai yang menghubungi JKJAV untuk batalkan janji temu.

Berkaitan dengan bekalan vaksin AstraZeneca, sebanyak 610 ribu dos AstraZeneca akan tiba dalam bulan Jun 2021 dan 410 ribu lagi akan tiba dalam bulan Julai 2021.

Pusingan kedua tempahan AstraZeneca untuk individu berumur 18 tahun keatas dilaporkan berlaku dalam keadaan caca marba. Sudahlah waktu mula tempahan dilewatkan, laman web itu sendiri hadapi masalah untuk tamping trafik yang terlalu tinggi.

Disebabkan isu tersebut, YB Khairy memohon maaf atas apa yang berlaku dan mengakui yang ia sepatutnya boleh dijalankan dengan lebih baik. Beliau juga menolak dakwaan yang laman web yang mengendalikan urusan tempahan itu bernilai RM70 juta sebaliknya peruntukan itu juga digunakan untuk tujuan lain.