Ini sebabnya kenapa ada individu yang terima janji temu AstraZeneca menurut JKJAV

Salah satu cabang JKJAV, Badan Bertindak Imunisasi COVID-19 (CITF) telah mengambil maklum tentang aduan daripada orang ramai yang mengatakan janji temu untuk vaksin Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan telah digantikan dengan janji temu AstraZeneca.

Untuk pengetahuan anda, vaksin AstraZeneca telah dikeluarkan daripada portfolio Program Imunisasi beberapa ketika dulu disebabkan terdapat ragu-ragu tentang keselamatan, namun selepas melihat kepada sambutan luar biasa sesi opt-in AstraZeneca, JKJAV berkeputusan memasukkan semula dalam portfolio asal.

Berbalik kepada isu janji temu tadi, selepas siasatan dijalankan CITF, mereka dapati yang ada slot AstraZeneca yang ditempah tanpa persetujuan individu terbabit. Malah, terdapat tempahan beramai-ramai berlaku daripada IP yang sama.

Salah satu sumber IP itu ialah daripada pihak SELangkah. CITF telah menghubungi pihak SELangkah dan pihak emreka mengakui yang mereka ada lakukan pendaftaran berdasarkan pengkalan data ImuniSEL tanpa terlebih dahulu bertayakan individu terbabit.

SELangkah bersetuju untuk bekerjasama dengan CITF untuk memperbetulkan isu ini. Tidak menghairankan kenapa ada pihak yang boleh mendaftar masuk program opt-in AstraZeneca kerana apa yang diperlukan cumalah nombor IC ataupun passport serta nombor telefon individu tersebut.