Pengguna iPhone 5S, 6 & 6 Plus perlu muat turun kemaskini iOS 12 dengan segera

Jika anda masih menggunakan iPhone dengan sistem operasi iOS 12, maka ada kemaskini baru yang perlu anda pasang. Apple baru sahaja mengeluarkan kemaskini keselamatan penting untuk menampal kerentanan yang dilaporkan telah disalahgunakan secara meluas.

Untuk mengemaskini peranti anda kepada iOS 12.5.4, anda boleh melakukannya dengan pergi ke bahagian “Settings > General > Software Update“. Model yang dilaporkan terlibat dalam kemaskini ini adalah iPhone 5S, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPad Air, iPad mini 2, iPad mini 3, dan iPod touch gen-6.

iPhone 5s

Dalam nota Apple, kemaskini ini mensasarkan baikpulih kepada dua kelemahan berkaitan WebKit dan satu lagi pepijat yang dicipta, kesemuanya membawa kepada pelaksanaan kod tanpa sekatan. Untuk peranti yang menggunakan iOS 14, ia telah dibaiki di dalam kemaskini iOS 14.6.

Ini adalah satu langkah yang sangat bagus daripada Apple, walaupun mereka sebenarnya tidak mempunyai kewajiban untuk membaiki masalah keselamatan untuk peranti lama. Kebanyakan jenama lain hanya menguruskan sekitar 2 ke 5 tahun untuk kemaskini keselamatan.

Mengapa Apple masih mahu membaiki keselamatan di iPhone 5s yang dilancarkan pada tahun 2013? Perkara ini sebenarnya mungkin mengejutkan kerana masih ramai yang menggunakan model ini. Menurut DeviceAtlas, model iPhone lama yang digunakan pada tahun 2020 adalah, 5.3% iPhone 6, 1.55% iPhone 5s dan 1.42% iPhone 6 Plus. Bermakna, ia meliputi sejumlah 8.3% dari seluruh pengguna iPhone.

Statistik pengguna iPhone di seluruh dunia 2020. Sumber

DeviceAtlas turut menyatakan, iPhone yang paling banyak digunakan pada tahun 2020 di seluruh dunia adalah iPhone 7, dan iPhone XR di Amerika Syarikat. Statistik untuk Malaysia turut ada. Tempat pertama adalah iPhone 7 Plus (7.31%), diikuti iPhone XS (4.38%) dan iPhone 6 (3.62%).

Pengguna dinasihatkan untuk menaik taraf peranti mereka apabila sokongan kemaskini keselamatan tidak lagi diberikan. Ini untuk memastikan keselamatan data dan peranti mereka masih dilindungi.

[Sumber: Gizmodo]