Malaysia sedang bangunkan vaksin COVID-19 setara keluaran Pfizer

Menteri Kesihatan, Dr. Adham Baba, mengumumkan bahawa Malaysia kini sedang membangunkan dua jenis vaksin COVID-19 bagi mempelbagaikan portfolio vaksin menentang virus tersebut.

Sumber

Dalam kenyataan tersebut, beliau mengumumkan yang Institut Penyelidikan Kesihatan (IMR) telah menggerakkan program penyelidikan vaksin jenis mRNA, teknologi yang diguna pakai oleh Pfizer dan satu lagi ialah jenis virus nyahaktif seperti Sinovac.

Vaksin Pfizer-BioNTech menggunakan teknologi mRNA

Ia adalah satu berita yang baik untuk kita walaupun tiada garis masa khusus dikongsikan tentang projek pembangunan.

Vaksin Sinovac menggunakan teknologi virus nyahaktif

Untuk berikan anda perspektif, vaksin Comirnaty keluaran Pfizer-BioNTech mula dibangukan sekitar 10 Januari 2021, ujian Fasa 1 dan 2 berjalan di Jerman pada 23 April 2020, dan A.S pada 4 Mei 2021. Ujia Fasa 3 vaksin itu dimulakan dalam bulan November 2020.

Comirnaty meneria kelulusan bersyarat NPRA dalam bulan Januari 2021.

Selain IMR, dilaporkan juga bahawa Universiti Malaysya (UM) dan University Putra Malaysia (UPM) turut menerima geran kerajaan sebanyak RM5 juta untuk tujuan pembangunan vaksin.

Carita dari negara luar

Perancis, tanah kelahiran bapa vaksin, adalah antara negara terawal yang mula menggerakkan proses penghasilan vaksin. Mereke berada di depan hinggalah terdapat kesilapan semasa penyelidikan lantas menyebabkan jadual mereka terganggu.

Setakat Mei 2021, Sanofi baru sahaja menyudahkan ujian klinikal Fasa 2 dan sedang proses memulakan ujian Klinikal Fasa 3.

Sementara mereka membangunkan vaksin, vaksin keluaran Pfizer, Sinovac, dan Astra-Zeneca sudahpun menjelajah ke seluruh pelosok dunia.