Samsung LPDDR5 uMCP gabungkan RAM dan storan dalam satu cip

Anda tentu biasa dengan frasa system-on-chip dalam subjek telefon pintar. Ia merujuk pada sebutir cip yang mengintegrasikan CPU, GPU, modem, malahan ada juga sensor GPN dalam satu pakej. Namun, apa yang dihasilkan Samsung ini, sama konsepnya macam SoC.

Samsung telah mengumumkan LPDDR5 UFS-based multichip package (uMCP). Produk ini menggabungkan RAM LPDDR5 dan storan UFS 3.1 dalam satu pakej. Antara manfaat yang bakal diperoleh telefon yang mengguna pakai solusi ini untuk RAM dan storan mereka ialah prestasi yang lebih baik pada kadar penggunaan tenaga yang cekap disamping penjimatan ruang fizikal atas papan utama.

Dalam satu cip, pengguna boleh menikmati prestasi RAM LPDDR5 iaitu 50% lebih pantas berbanding LPDDR4X beserta kepantasan perpindahan data UFS3.1 yang sekali ganda lebih apntas berbanding UFS2.2.

Samsung mensasarkan LPDDR5 uMCP ini untuk telefon dalam kategori pertengahan. Untuk tujuan tersebut, mereka hadirkan solusi ini dalam pelbagai konfigurasi. Konfigurasi RAM boleh didapati dalam kapasiti 6GB hingga 12GB manakala storan antara 128GB hingga 512GB.

Samsung uMCP pertama kali diperkenalkan Samsung dalam bulan Oktober 2019.

Sumber: Samsung