Facebook beri lebih kawalan pada Groups, elak komen & perkongsian negatif berlarutan

Facebook kini sedang dalam proses untuk memudahkan admin di dalam Facebook Group mengawal daripada adanya komen serta perkongsian negatif dari ahli lain. Dengan penambahbaikan ini, admin kumpulan dapat menentukan had perkongsian dan komen ahli kumpulan untuk jangka masa tertentu.

Contoh seperti di bawah, admin kumpulan meletakkan had perkongsian dan komen kepada individu bernama Sara. Ditetapkan di situ, Sara hanya boleh memberi 5 komen sahaja untuk setiap jam dalam masa 24 jam.

Selain itu, Facebook juga sedang menguji ciri conflict alerts, ia menggunakan fungsi AI untuk memberi amaran kepada admin kumpulan, apabila ada perbualan yang tidak menyenangkan di dalam kumpulan itu. Maka, apabila perbualan itu berbaur negatif, admin boleh bertindak menghadkan komen individu tersebut seperti di bawah.

Ciri ini dilihat dapat membantu mengekalkan budaya yang selamat dalam komuniti Facebook. Malah, untuk akaun peribadi juga, anda boleh mengawal komen pada setiap perkongsian anda. Ia secara tidak langsung dapat mengelakkan pengguna dari menjadi mangsa buli siber.

Namun, dibandingkan dengan Instagram, keselamatannya pada komen nampak lebih ketat. Kerana pengguna mempunyai kebolehan untuk menutup ruangan komen dan menyekat komen secara spesifik daripada mana-mana individu.

[Sumber: Engadget, Facebook]