PDRM beri 50% diskaun saman trafik tertunggak mulai 18 Jun 2021

Orang ramai akan boleh mendapatkan diskaun untuk pembayaran kompaun saman trafik tertentu bermula 18 Jun 2021.

Menurut Pengarah Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik Bukit Aman (JSPT), Datuk Azisman Alias, polis menawarkan potongan 50% diskaun untuk bayaran kompaun saman trafik yang tertunggak. Beliau berkata, saman itu boleh dibayar melalui portal dan aplikasi MyBayar Saman bermula dari 18 Jun sehingga 18 Julai 2021.

Namun, potongan ini tidak diberikan kepada saman yang kini sedang dalam perbicaraan mahkamah, kesalahan-kesalahan utama yang dilakukan tahun ini, kesalahan yang melibatkan kenderaan berat dan kesalahan yang menglibatkan pengubahsuaian ekzos.

Sepanjang tempoh diskaun ini, semua kaunter pembayaran saman di kontinjen polis dan di ibu pejabat polis daerah akan ditutup. Ia bagi mengekang penyebaran virus Covid-19 selama pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan 3.0 dijalankan.

Menurutnya lagi, tawaran ini merupakan satu usaha untuk menyokong hasrat kerajaan bagi menyediakan perkhidmatan pembayaran tanpa tunai semasa pandemik Covid-19.

Selain itu, pihak polis juga akan menambah baik aplikasi MyBayar Saman untuk membolehkan syarikat dan entiti perniagaan mendaftar sebagai pengguna dan membuat pembayaran melalui aplikasi tersebut. Aplikasi MyBayar Saman boleh dimuat turun menerusi App Store, Google Play Store dan Huawei App Gallery.

[Sumber: The Star]

[Sumber gambar: Awani]