4 platform sediakan tontonan filem & drama Melayu percuma

Adakalanya, individu tidak mempunyai masa untuk mengikuti drama atau pun siri yang ditayangkan di TV, tetapi mahu menonton sesuatu yang menarik pada bila-bila masa dengan percuma. Oleh itu, berikut merupakan 4 cadangan platform yang anda boleh gunakan untuk mencari drama, filem atau siri melayu mengikut citarasa anda.

1. Viu

Viu merupakan platfrom yang menghimpunkan drama, filem, hiburan, dokumentari dan siri dari Viu sendiri. Antara siri menarik yang anda boleh tonton ialah Keluarga Baha Don, Black Season 2 dan Kampung Kolestrol.

Selain menayangkan produk dari Malaysia, ia juga menyediakan banyak siri dari pelbagai Negara seperti Singapura, India, China, Korea, Jepun, Thailand dan Indonesia. Bahkan, peminat animasi anime juga boleh menontonnya menerusi platform ini.

Jika berminat, anda boleh muat turun aplikasi Viu melalui App Store, Play Store atau tontonnya terus dari pautan ini.

2. iQiyi

Melalui iQiyi, pengguna boleh tonton semula drama melayu yang diterbitkan di TV3. Jadi, anda boleh turut serta dengan fenomena drama yang sedang tular meskipun anda tidak menontonnya pada waktu ia bersiaran di TV. Antara drama yang popular kini ialah Cukup Derita Itu, Sabarlah Duhai Hati dan Budak Tebing 2.

Di samping itu, iQiyi turut menyediakan pelbagai drama Korea dan Anime yang boleh anda pilih. Untuk menonton di platform iQiyi, anda boleh muat turun aplikasinya melalui App Store dan Play Store. Ia juga tersedia untuk ditonton di melalui pelayar web.

3. WeTV Iflix

Jika anda adalah peminat siri drama dan filem popular, WeTV Iflix boleh dijadikan salah satu platform tontonan anda. Ia menghimpunkan drama Melayu, filem Melayu, drama Korea, anime, kartun dan banyak lagi.

Selain itu, menerusinya juga anda boleh tonton sebahagian drama Melayu di TV3 yang pernah menjadi fenomena, contohnya seperti drama Tak Sempurna Mencintaimu, Penjara Janji dan Bidadari Salju.

Untuk menonton di platform WeTV Iflix, anda boleh muat turun aplikasinya melalui App Store dan Play Store. Ia juga tersedia untuk ditonton di melalui pelayar web.

4. Tonton

Tonton dimiliki oleh Media Prima Berhad, ia merupakan laman atas talian rasmi untuk saluran televisyen TV3, NTV7, 8TV dan TV9. Jadi, anda boleh menonton pelbagai rancangan rangkuman daripada keempat-empat saluran TV itu. Malah, rancangan yang sudah lama juga anda boleh cari dan tontonnya semula.

Anda boleh klik sini untuk menontonnya menerusi pelayar web atau muat turun aplikasi Tonton di App Store atau Play Store jika mahu mengaksesnya melalui telefon pintar anda.

Kesemua pilihan ini boleh memberikan akses kepada anda untuk tonton drama atau filem Melayu secara percuma. Tetapi, anda perlu tahu, untuk mendapatkan akses yang lebih selesa seperti tiada iklan dan menonton filem yang dikategorikan sebagai VIP, anda perlu melanggannya juga.

[Sumber gambar: Pexels]