Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKP dijangka tamat dalam

HARI

PKP dijangka ditamatkan pada 9 Jun, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Uber mengaku sembunyi kebocoran data 57 juta pengguna

Uber hari ini mengeluarkan kenyataan rasmi bahawa mereka telah membayar USD100,000 (~RM411,000) kepada penggodam yang berjaya mencuri pengkalan data 57 juta pengguna Uber di seluruh dunia.

Perkara ini berlaku pada Oktober 2016, di bawah pengurusan Ketua Pengarah Urusan (CEO) terdahulu, Travis Kalanick. Bayaran ini dibuat agar penggodam tersebut tidak menyebarkan data yang berjaya mereka cerobohi.

Sebanyak 600,000 data rakan pemandu dari Amerika Syarikat terdapat dalam sebahagian dari 57 juta data pengguna tersebut. Bagaimanapun, bukan sistem dalaman Uber sebaliknya pencerobohan ini berlaku pada sistem pihak ketiga yang digunakan Uber.

Dilaporkan data yang terdapat di dalamnya adalah seperti nama, emel dan nombor telefon. Pakar keselamatan yang dilantik Uber menyatakan, tiada data kritikal seperti sejarah perjalanan, kad kredit, nombor akaun bank dan tarikh lahir terdapat di dalam data tersebut.

Pengumuman ini dimaklumkan sendiri oleh CEO baru Uber, Dara Khosrowshahi. Beliau turut memecat dua orang pegawai yang menguruskan insiden ini.

Sebagai langkah berjaga-jaga, semua pengguna Uber dinasihatkan untuk memantau penggunaan kad kredit serta akaun Uber mereka. Jika terdapat keraguan, sila gunakan Help Centre di dalam aplikasi dan buat laporan akaun telah dicerobohi (I think my account has been hacked).

[Sumber: Reuters]

BACA  Amazfit Ares diperkenal di China tapi specs-nya sama seperti Amazfit Bip