Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKP dijangka tamat dalam

HARI

PKP dijangka ditamatkan pada 9 Jun, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Apple pulangkan wang apabila Face ID berjaya dibuka muka orang lain

Adakah iPhone X bersifat rasis? Sepatutnya tidak, tapi satu kejadian di timur China mungkin membenarkannya.

Seorang wanita dari bandar Nanjing, China telah menukar telefon barunya, Apple iPhone X sebanyak dua kali. Hanya kerana kunci Face ID telefonnya berjaya dibuka menggunakan muka kawan sekerjanya.

Wanita yang ingin dikenali sebagai Yan ini memaklumkan kepada Jiangsu Broadcasting Corporation, beliau telah membuat tetapan pengecaman wajah Face ID pada kedua-dua telefon, tetapi rakan sekerjanya tetap berjaya membukanya.

Pada pertama kalinya, beliau menghubungi talian bantuan Apple dan memberitahu masalahnya, tetapi tidak dipercayai. Beliau kemudian ke Apple Store dan menunjukkan sendiri masalah itu bersama rakannya.

Apple Store tersebut memaklumkan mungkin terdapat masalah di kamera dan memulangkan kembali wang pembelian. Beliau membeli telefon kedua dan masalah yang sama tetap berulang. Kedai tersebut menawarkan wang kembali sekali lagi.

Tidak pula dilaporkan adakah Yan membelinya buat kali ketiga.

Kes ini dilihat masih terpencil, tetapi sudah ada beberapa laporan tentang muka lain berjaya membuka kunci Face ID di iPhone X, seperti ibu dan anak ini.

iPhone X sudah beberapa minggu dijual di Malaysia. Tetapi belum ada lagi kes sebegini dilaporkan. Mungkin Apple perlu kembali kepada Touch ID dengan teknologi pengimbas dalam skrin.

[Sumber: TheStar]

BACA  iPhone SE 2020 akan mula dijual di Malaysia pada 11 Mei