Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKP dijangka tamat dalam

PKP dijangka ditamatkan pada 14 April, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Pembantu Google sedia berkhidmat di Lollipop dan Tablet

Google Assistant adalah pembantu maya yang dinaik taraf dari Google Now. Ia pertama kali diperkenalkan untuk telefon pintar Google Pixel dan kini telah terdapat di kebanyakan telefon pintar Android yang baru.

Jika anda masih menggunakan sistem operasi lama seperti Android 5.0 Lollipop, kini anda juga boleh mendapatkan khidmat bantuan Google Assistant. Google mengumumkan Assistant kini tiba di telefon pintar yang menjalankan Android 5.0 Lollipop, serta tablet yang menggunakan Android 7.0 Nougat dan 6.0 Marshmallow.

Bagaimanapun, pengguna Android lama ini perlu melancarkan aplikasi Google Assistant untuk mengaktifkannya. Tidak boleh hanya berkata, OK Google untuk memanggil bantuannya kerana Assistant tidak terbina secara asli di dalamnya.

Kemaskini Assistant ini dilancarkan secara berperingkat kepada pengguna yang menetapkan bahasa peranti ke ‘English’ di negara Amerika Syarikat, United Kingdom, India, Australia, Kanada dan Singapura. Aplikasi Assistant akan kelihatan di dalam senarai Apps selepas kemaskini diterima.

Kepada yang telah sedia memiliki Assistant, adakah ia berguna untuk anda? Kepada yang menanti ketibaannya, apakah perkara yang paling anda ingin tanyakan kepada Google Assistant?

[Sumber: TechCrunch, Google]

BACA  Nokia 1.3: Telefon Android Go Pertama Tahun 2020