Penamatan Project Tango Untuk Beri Laluan Buat ARCore Adalah Tepat Kerana…

Project Tango memerlukan sebuah sistem yang lebih kompleks untuk diimplementasikan ke dalam telefon. Misalnya, sebuah telefon Project Tango memerlukan sebuah kamera RGB, kamera pengesan pergerakkan, sensor IR. Hal ini akan meningkatkan kos penghasilan telefon dengan teknologi Tango.

Sejumlah kamera Project Tango pada sebuah ZenFone AR Yang Berharga RM3,799

Walhal, ARCore hanya menggunakan komponen yang sedia ada untuk membawakan pengalaman Augented Reality kepada pengguna. Jika anda masih belum maklum, Google telah mengumumkan yang mereka akan menamatkan Project Tango bermula 1 Mac 2018 untuk memberu tumpuan pada ARCore.

Setakat hari ini, hanya ada dua telefon yang memiliki cap Project Tango dihasilkan dalam pasaran iaitu Lenovo Phab2 Pro dan Asus Zenfone AR dan harganya memang tak munasabah untuk dimiliki.

ARCore miliki fungsi hampir serupa dengan Project Tango tapi dengan implementasi labih ringkas

ARCore dibangunkan supaya lebih banyak pengguna mampu menikmati teknologi Augmented Reality tanpa perlu berbelanja besar.

Walau bagaimanapun, Google memaklumkan yang Project Tango bukanlah satu “projek gajah putih”. Hal ini kerana, mereka telah membangunkan ARCore menggunakan apa yang mereka pelajari di Project Tango.

[Sumber: AnandTech]

BACA  Huawei umum 8 peranti terawal terima kemaskini Android Q