Projek telefon murah Android Go bermula bulan ini

Sistem operasi (OS) terbaru Android, Oreo 8.0 tampil dengan satu ciri menarik yang dipanggil Android Go. Ia membolehkan OS terbaru Android ini dijalankan di telefon pintar yang berkuasa rendah, walaupun dengan RAM 512MB dan storan dalaman 8GB.

Bagi merealisasikan projek menghasilkan telefon murah dengan OS terkini, Google dilaporkan telah bekerjasama dengan beberapa pengeluar telefon pintar di India. India merupakan pasaran terbaik kerana peranti kelas rendah adalah pilihan utama majoriti penduduk di sana.

Google dilaporkan telah mendapatkan kerjasama dari jenama seperti Micromax, Lava, Intex, dan Karbonn untuk menghasilkan telefon pintar Android Go dengan harga serendah Rs2,000 atau sekitar RM126 sahaja.

Tambah laporan itu lagi, telefon pintar Android Go ini akan mula dijual seawal akhir bulan Januari ini dari satu pengeluar, dan diikuti pengeluar lain dalam masa terdekat.

Android Go menampilkan aplikasi khas bersiz kecil, kurang memakan ruang storan dan tenaga, membuatkan ia berjalan lancar walaupun dengan perkakas berkuasa rendah.

Sebenarnya ini bukanlah kali pertama Google mengusahakan projek telefon berkuasa rendah dan murah. Sebelum Android Go dilancarkan, Google pernah memperkenalkan Android One.

Ia mempunyai sasaran yang sama, iaitu telefon pintar berkuasa rendah, menjalankan OS Android tulen serta harga yang amat murah. India turut menjadi pilihan pasaran Android One, tetapi ia kelihatan kurang berjaya.

Jika projek Android Go berjaya di India, kita pasti dapat melihat telefon pintar Android Go yang murah dipasarkan ke seluruh dunia, termasuk di Malaysia.

Sementara menanti ketibaannya, untuk mereka yang menggunakan telefon pintar berkuasa rendah tetapi mahu menggunakan aplikasi mudah alih dengan lancar, apa kata semak panduan kami di dalam artikel: 5 Aplikasi Terbaik Untuk Jimat Data Dan Storan Di Telefon Android.

[Sumber: AndroidCommunity]