Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Dec, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Polis China guna cermin mata hitam berkamera kesan penjenayah

Polis di China kini menggunakan kelengkapan yang lebih canggih untuk mengesan penjenayah: cermin mata hitam dengan kamera pengecaman wajah. Ia merupakan teknologi tambahan, selepas China memaparkan kecanggihan pemantauan CCTV terbesar di dunia tahun lepas.

Cermin mata ini disambungkan dengan pengkalan data dalaman polis, yang memiliki maklumat saspek dan penjenayah. Dengan cara ini, polis boleh membuat imbasan dengan pantas di khalayak ramai semasa membuat pencarian.

Polis akan mengambil gambar individu yang dilihat mencurigakan, kemudian membuat perbandingan dengan sistem dalaman. Jika ia bertepatan, maklumat seperti nama dan alamat individu itu akan dihantar kepada polis tersebut.

Tetapi ramai yang bimbangkan teknologi ini mungkin disalahgunakan, di samping memberi kuasa melampau kepada kerajaan kerana ia mungkin digunakan untuk kepentingan politik.

Menurut media di China, teknologi ini telah membantu polis menahan tujuh orang saspek. Mereka yang ditahan ini mempunyai kesalahan seperti langgar lari dan penyeludupan manusia. Polis juga telah mengesan 26 orang yang menggunakan kad pengenalan palsu menggunakan cara ini.

[Sumber: BBC]

BACA  Telefon HarmonyOS akan temui pengguna seawal 2021