Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKP dijangka tamat dalam

HARI

PKP dijangka ditamatkan pada 9 Jun, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

OPPO Find X akan datang ke Malaysia tapi bila?

Telefon revolusi terbaru dari OPPO, Find X diumumkan akan tiba di Malaysia. Ia berikutan petunjuk yang diperlihatkan oleh OPPO Malaysia menerusi imej X yang berkilauan.

OPPO Find X baru sahaja dilancarkan di Paris pada 19 Jun lepas, bagaimanapun tarikh ketibaannya di Malaysia masih belum ditetapkan. Yang pasti, ia akan dijual di Malaysia tidak lama lagi. Berapa lama, entah lah nak.

Revolusi yang dibawakan oleh OPPO Find X dapat dilihat paling ketara dengan skrin nirbingkai yang ditampilkannya, tanpa takuk di dahi. Ia dapat dilakukan dengan meletakkan kamera hadapan di dalam modul yang boleh tersimpan di dalam skrin, dan keluar bila mahu digunakan. Modul ini turut menyimpan dwi-kamera belakang dan sistem pengimbas wajah 3D.

OPPO menyatakan modul ini telah diuji ketahanannya membuka dan menutup, dan bergerak sepantas 0.5 saat untuk dibuka. OPPO menggunakan sensor 25MP untuk kamera hadapan Find X dan dwi-sensor 20MP+16MP untuk kamera belakang.

Kuasa dalamannya berkelas peranti utama dengan menggunakan cip Snapdragon 845, 8GB RAM dan storan sebesar 256GB. Baterinya pula 3,730mAh dan menyokong pengecasan pantas VOOC, tetapi kali ini menggunakan sambungan USB-C.

Skrin OPPO Find X juga tak kurang menakjubkan. Ia memiliki nisbah skrin ke badan sebanyak 92.25%, paparan OLED berukuran 6.4-inci, resolusi FHD+ dan melengkung di kedua belah sisi. Tetapi telefon ini tidak memiliki pengimbas capjari, dan menggunakan sistem pengimbas wajah 3D untuk membuka kunci skrin, sama seperti iPhone X.

Untuk mencapai rekaan revolusi sebegini, OPPO mengorbankan port audio 3.5mm di Find X.

Dalam pelancaran di Paris, OPPO turut memperkenalkan Find X edisi Lamborghini. Ia hampir serupa dengan Find X biasa dalam semua aspek, kecuali pengecasan. OPPO memasang pengecasan pantas Super VOOC yang baru ke dalam Find X edisi Lamborghini.

BACA  Siri Oppo Reno3 mengesahkan ketibaannya ke Malaysia

Super VOOC boleh mengecas bateri 3,400mAh di dalam Find X dalam masa 35 minit sahaja, berbanding 90 minit dengan pengecas VOOC. Manakala pengecas biasa 5V/2A pula mengambil masa sekitar 120 minit untuk mengecas penuh.

Di majlis pelancarannya di Paris, OPPO Find X diumumkan berharga EUR999 (~RM 4,704) dengan storan 256GB. Manakala edisi Lamborghini pula berharga EUR1,699 (~RM8,001) dengan storan 512GB. Ia juga dinyatakan akan mula dijual bermula Ogos 2018 di pasaran terpilih.

Biasanya harga peranti di Eropah memang lebih mahal kerana cukai yang agak tinggi, dan dijual lebih murah di Malaysia. Bolehkah OPPO Malaysia meletakkan harga Find X di bawah RM4,000? Adakah Malaysia akan termasuk dalam gelombang pertama jualan OPPO Find X? Kita kena tunggu pengumuman seterusnya dari OPPO Malaysia.