Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Dec, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Ini Adalah Penyelesaian Kepada #chargegate, Menurut Apple

Minggu sudah, segelintir pengguna iPhone XS mengadu yang telefon mereka berperangai pelik. Dalam keadaan tertentu, ia tidak dicas walaupun kabel USB telah disambungkan. Pihak Apple masih belum mengeluarkan sebarang kenyataan rasmi berkaitan isu tersebut tetapi sudah dimaklumkan berkaitannya.

Selain memulakan ruang perbincangan di forum rasmi Apple, pengguna juga ada terus menghubungi Apple untuk mengadukan permasalahan tersebut. Beberapa daripada pengguna telah berkongsi screenshot maklum balas Apple yang diterima mereka.

Secara asasnya, Apple masih belum menemui penyelesaian muktamad tentang isu yang melanda iPhone terhebat hasilan mereka itu. Sebaliknya, mereka memberikan penyelesaian sementara bagi telefon yang terlibat.

Apa yang boleh dilakukan adalah memastikan paparan telefon menyala sebelum menyambungkan kabel pengecas, bagi memastikan tenaga benar-benar mengalir masuk ke iPhone sebelum meninggalkannya.

Fenomena #chargegate ini tular selepas satu video dimuat naik yang menunjukkan seseorang cuba mereplikasikan masalah itu keatas beberapa iPhone XS.

BACA  AirAsia mahu bangunkan Super App saingi Grab, Gojek, Wechat