Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Aug, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

A.S Hasut Kanada Untuk Tak Guna Barangan China Dalam Inisiatif 5G

Ketegangan antara Amerika Syarikat (A.S.) dan China bukanlah sesuatu yang baru lebih-lebih lagi dalam dunia telekomunikasi. Amerika Syarikat sudahpun mengharamkan penggunakan teknologi telekomunikasi hasilan Huawei dan ZTE untuk urusan kerajaan dan kini mereka ingin mendesak Kanada untuk melakukan perkara yang sama.

Ia berikutan dengan surat rasmi yang dihantar oleh dua orang Senator A.S kepada pejabat Perdana Menteri Justin Trudeau yang memberi amaran tentang “bahaya” penggunaan kelengakapan Huawei atas sebab keselamatan.

Mereka turut memberitahu yang Australia sudah pun melakukan pengharaman yang serupa dan berharap Kanada akan melakukan perkara yang sama. Hal ini kerana, Kanada adalah salah satu negara dalam kalangan lima negara “Five Eyes” yang berkongsi maklumat perisikan.

A.S juga turut menegaskan bahawa mereka dan Kanada mengamalkan kawal selia spektrum komunikasi yang hampir serupa selama ini. Ia membolehkan kerjasama yang erta dijalankan antara dua negara itu. Namun, jika Kanada terus menggunakan produk Huawei, A.S khuatir yang kerjasama itu akan terjejas.

[Sumber: TechCrunch]

BACA  Bantuan Prihatin Elektrik: Semak untuk ketahui adakah anda salah seorang yang tak perlu bayar langsung