Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Aug, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

New Zealand sertai Australia larang penyertaan Huawei dalam rangkaian 5G

Selepas Australia, kini New Zealand turut mengikut jejak langkah yang sama untuk tidak melibatkan Huawei dalam pembinaan rangkaian 5G di negara mereka. Perkara ini dimaklumkan oleh Spark, syarikat telekomnikasi terbesar di New Zealand.

Menurut jurucakap Spark, kerajaan New Zealand telah menasihatkan mereka untuk tidak menggunakan peralatan Huawei 5G kerana dikhuatiri mengancam keselamatan negara. Agensi perisikan New Zealand, Government Communications Security Bureau (GCSB) mengesahkan perkara tentang nasihat tersebut kepada CNN.

Huawei merupakan salah satu dari syarikat yang telah melabur dan membuat kajian mendalam tentang teknologi rangkaian 5G. Antara syarikat lain yang turut serta dalam perlumbaan menghasilkan rangkaian 5G ialah Ericsson yang berpangkalan di Sweden dan Nokia yang berpangkalan di Finland.

Jurucakap Huawei pula memaklumkan, mereka sedang mengkaji situasi di New Zealand dan akan memberi kerjasama penuh terhadap sebarang kebimbangan yang diutarakan.

Huawei baru-baru ini mengumumkan telah menandatangani 22 kontrak komersial berkaitan rangkaian dan teknologi 5G, tetapi tidak mendedahkan negara atau syarikat yang terlibat di dalam tawaran tersebut.

Tindakan yang diambil oleh New Zealand ini selari dengan hasrat Amerika Syarikat (AS) yang mahu menghasut rakan sekutu seperti Jerman, Jepun, Itali serta Kanada untuk turut serta tidak menggunakan produk Huawei untuk rangkaian 5G di negara mereka. Menurut AS, syarikat China itu kuat dipengaruhi oleh kerajaan China dan dikhuatiri menyalurkan maklumat risikan kerajaan negara lain, terutama maklumat risikan AS dan rakan sekutu.

[Sumber: CNN]

BACA  Anda benci Apple? Anda tak mungkin benci video ini.