Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Dec, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

PANGGILAN AKHIR untuk program penukaran bateri iPhone

Setahun yang lepas, Apple telah dikesan mengurangkan prestasi telefon pintar iPhone dengan sengaja kerana beberapa sebab. Salah satu darinya untuk memanjangkan hayat bateri yang kian menurun selepas beberapa waktu.

Selepas itu, Apple telah meminta maaf dan mengumumkan program penukaran bateri dengan diskaun 65%, iaitu RM121 sahaja berbanding harga biasa RM349. Bagaimanapun, ia hanya untuk model iPhone terpilih iaitu iPhone SE, 6, 6 Plus, 6s, 6s Plus, 7, 7 Plus, 8, 8 Plus dan iPhone X. iPhone yang lebih baru iaitu iPhone XR, XS dan XS Max tidak termasuk di dalam program ini.

Kos penggantian perkakas iPhone di Machines

Program penggantian bateri dengan diskaun ini akan tamat pada 31 Disember 2018. Selepas itu, harganya akan kembali ke asal iaitu RM349.

Kepada pengguna yang memiliki iPhone terlibat dan masih belum menukar bateri, masih boleh mendapatkan harga diskaun ini sebelum 31 Disember dengan mengunjungi mana-mana pusat servis Apple yang berdaftar, seperti Machines dan Switch. Anda juga boleh menetapkan temujanji menerusi laman sokongan Apple.

Selepas kemaskini iOS 11.3, Apple telah memasukkan cara untuk memeriksa kesihatan bateri di iPhone. Ia boleh diperiksa di Settings > Battery, kemudian pergi ke bahagian ‘Battery Health‘. Di situ, ia akan memaparkan kapasiti maksimum bateri dan memberitahu jika bateri iPhone anda perlu diganti.

Disebabkan penggantian bateri ini bergantung pada kesediaan stok di pusat servis, anda dinasihatkan untuk tidak menunggu di saat akhir dan pergi sekarang untuk menggantinya. Anda juga dinasihatkan untuk membuat salinan penuh iPhone anda kemudian memadam semua benda di dalam iPhone melalui ‘Factory Reset‘, sebelum menghantarnya untuk diganti bateri.

BACA  Apple Watch series 6 boleh mengesan tahap oksigen dalam darah

[Sumber: MacRumors]