Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Aug, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Honor View10, Honor 10 & Honor Play terima naik taraf EMUI 9.0

Tiga peranti Honor kini diumumkan akan menerima kemaskini sistem operasi terbaru, EMUI 9.0. Peranti tersebut ialah Honor 10, Honor View10 dan Honor Play.

Bagaimanapun ia tidak dilepaskan sekaligus. Honor View10 telah pun mula menerima kemaskini EMUI 9.0, diikuti oleh Honor 10 pada 20 Disember nanti dan Honor Play pula seminggu selepasnya. Jika tidak menerima notifikasi, anda boleh menyemaknya di “Settings > Systems >Software Update”.

EMUI 9.0 pertama kali diperkenalkan di telefon pintar Huawei Mate 20. Ia direka dengan antaramuka minimalis dan lebih mudah digunakan. Antaramuka ini dioptimasi untuk memberikan lebih prestasi.

Selain itu, EMUI 9.0 turut ditambah dengan GPU Turbo 2.0. Huawei menyatakan, generasi kedua ini memberikan prestasi grafik lebih tinggi di samping mengurangkan lengah sentuhan sehingga 36%. Selain itu, suhu peranti juga lebih rendah sehingga 3.6-darjah celcius.

EMUI 9.0 juga didakwa 25.8% lebih responsif, dan boleh melancarkan aplikasi 102ms lebih pantas dari sebelumnya. Kelancaran sistem juga meningkat sehingga 12.9%, sehingga anda boleh merasakan perbezaan animasi OS, pertukaran aplikasi dan sebagainya kelihatan lebih lancar.

EMUI 9.0 juga datang bersama beberapa kebolehan AI, kebanyakan menerusi program Huawei HiVision. Program ini menyerupai Samsung Bixby, di mana ia boleh menganalisa gambar dan memberikan maklumat berkaitan. HiVision boleh mengelpasti mercu tanda, buku, kereta, makanan serta kalori makanan tersebut. Ia juga boleh menterjemah bahasa masa nyata seperti Google Translate.

BACA  Gangguan bekalan air di Lembah Klang pada 14-17 Julai, semak jika kawasan anda terjejas