Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKP dijangka tamat dalam

HARI

PKP dijangka ditamatkan pada 9 Jun, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Nampak perokok di tempat makan? Laporkan terus pada KKM

Bermula 1 Januari 2019, kerajaan Malaysia telah menguatkuasakan larangan merokok di semua tempat makan di Malaysia. Perkara ini disambut positif oleh orang ramai, walau masih ada yang tidak berkenan dengan tindakan ini sehingga mahu mengambil tindakan mahkamah.

Menurut Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad, penguatkuasaan larangan merokok di tempat makan yang berkuatkuasa 1 Januari lalu, adalah sebahagian daripada usaha kerajaan untuk menjadikan rakyat di Malaysia sebagai masyarakat maju yang penuh bertamadun menjelang 2020. Aktiviti penguatkuasaan akan dijalankan 24 jam setiap hari.

Bagi membantu usaha kerajaan untuk menguatkuasakan larangan ini, orang ramai boleh membuat aduan melalui talian khas yang telah disediakan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia.

Untuk mereka yang ingin membuat aduan secara panggilan, boleh menghubungi di talian 03 8892 4530 pada waktu pejabat.

Manakala pengguna yang ingin meninggalkan pesan dan gambar, boleh menghantar pesanan menerusi WhatsApp di nombor 010 860 8949. Talian ini tidak akan memberi sebarang balasan, hanya digunakan untuk menerima pesanan sahaja.

Maklumat yang boleh dikongsikan di dalam tersebut adalah nama tempat makan dan lokasinya, gambar perokok yang sedang merokok di dalam tempat makan, serta waktu dan tarikh gambar diambil. Kedai makan yang tidak mempamer papan tanda larangan merokok juga boleh dikenakan tindakan.

Sama-sama kita jadikan tempat makan di Malaysia bebas asap rokok.

[Sumber: KKM]

BACA  Telefon pintar baru Honor dengan kamera 48MP mungkin dilengkapi Google