fbpx

Undang-undang mata wang digital dikuatkuasakan hari ini

Mulai hari ini, 15 Januari 2019, semua mata wang dan token digital (dikenali sebagai aset digital) akan dikawal selia oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC). Ia berikutan penguatkuasaan Perintah Pasaran Modal dan Perkhidmatan (Penetapan Sekuriti) (Mata Wang Digital dan Token Digital) 2019.

Perkara ini diumumkan oleh Menteri Kewangan, Lim Guan Eng. Menurut beliau, penawaran instrumen-instrumen berkenaan, berserta aktiviti yang berkaitan dengannya, akan memerlukan kebenaran dari SC dan perlu mematuhi undang-undang sekuriti serta peraturan-peraturan yang berkenaan.

Aset digital sebegini boleh menjadi satu kaedah untuk mendapatkan dana, oleh usahawan adn perniagaan baharu, selain menjadi satu lagi aset alternatif buat pelabur. Ia juga berpotensi memperkenalkan inovasi dalam industri lama dan baharu, tambah beliau.

“SC akan menetapkan syarat-syarat yang berkenaan untuk menjalankan tawaran syiling permulaan (ICO) dan perdagangan aset digital serta pasaran aset digital di Malaysia. Rangka kerja terbabit dijangka akan dilancarkan sebelum penghujung suku pertama 2019. Mana-mana orang yang menjalani aktiviti ICO atau mengendalikan pasaran aset digital di Malaysia tanpa kelulusan SC boleh dihukum, apabila disabit, dengan penjara tidak melebihi 10 tahun dan denda tidak melebihi RM10 juta,” katanya.

Dengan undang-undang ini, orang ramai tidak boleh sesuka hati memperkenalkan mata wang digital, atau token digital sebelum mendaftarnya dengan SC. Walaupun diperketatkan denan undang-undang, ia juga menunjukkan kerajaan Malaysia akan mengiktiraf penggunaan mata wang digital yang telah berdaftar. Ia juga dapat melindungi orang ramai dari penipuan atau salah guna.

[Sumber: Berita Harian, Gambar: Pexels]

BACA  Hotlink sediakan hadiah untuk dimenangi setiap hari